ontzegging van de rijbevoegdheid zou geschikter zijn voor de overtreding die is begaan na de aangekondigde hervorming van het wetboek van strafrecht

ontzegging van de rijbevoegdheid zou geschikter zijn voor de overtreding die is begaan na de aangekondigde hervorming van het wetboek van strafrecht

Artikel 49 van het toekomstige Belgische Strafwetboek zou de bepalingen betreffende ontzegging van de rijbevoegdheid in België regelen. Momenteel kan een ontzegging van de rijbevoegdheid worden opgelegd als bijkomende, facultatieve of verplichte straf, overeenkomstig artikel 38 van de Wegenverkeerspolitiewet. Onder het nieuwe wetboek van strafrecht zal echter een algemene ontzegging van de rijbevoegdheid worden ingevoerd als een “spiegelstraf”. Dit betekent dat de ontzegging wordt gekoppeld aan de strafbare feiten, met name wanneer het voertuig is gebruikt om een overtreding te begaan of na de overtreding te vluchten. De rechter heeft ook de bevoegdheid om deze straf te matigen als hij of zij van mening is dat deze onevenredig is. Daarnaast komt er een aparte overtreding voor het niet naleven van de ontzeggingsmaatregel. De tenuitvoerleggingsrechtbank zal ook een definitief geworden veroordeling tot ontzegging van de rijbevoegdheid kunnen wijzigen. De formaliteiten voor het uitvoeren van een ontzegging van de rijbevoegdheid worden bepaald door de Koning.

De Belgische minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne, heeft een voorstel voor een nieuw Wetboek van Strafrecht. Dit voorstel is goedgekeurd door de Ministerraad en heeft als doel het Belgisch Wetboek van Strafrecht, dat dateert uit 1867, te moderniseren. Het nieuwe Wetboek van Strafrecht wil rekening houden met de huidige maatschappelijke normen en het strafrecht op een meer humane, eenvoudige en uniforme manier toepassen.
Het nieuwe Wetboek van Strafrecht verdeelt strafbepalingen in acht strafniveaus, waarbij de lichtste straffen onder niveau 1 vallen en de zwaarste straffen onder niveau 8. Gevangenisstraffen zijn alleen voorzien voor overtredingen van niveau 3 tot 8. Voor minder ernstige overtredingen kunnen andere straffen worden opgelegd, zoals werk, boetes, proeftijd of verbeurdverklaring.
Het nieuwe wetboek van strafrecht biedt ook een breder scala aan straffen, zoals verplichte behandeling met vrijheidsberoving, boetes op basis van gemaakte winst, rijverbod in andere gevallen dan verkeersovertredingen, beroepsverbod in gevallen van ernstig misbruik van het beroep, en proeftijd met maatregelen zoals agressiebeheersingscursussen of verlengde follow-up na het einde van de straf.