De afhandeling van ongevallen met elektrische steps: welke verantwoordelijkheden hebben de gebruikers en verzekeringen?

De afhandeling van ongevallen met elektrische steps: welke verantwoordelijkheden hebben de gebruikers en verzekeringen?

Met de opkomst van elektrische steps in onze steden wordt de vraag naar verantwoordelijkheid bij ongevallen en de dekking door verzekeringen steeds relevanter. Of u nu een gebruiker van een elektrische step bent of een slachtoffer, het is essentieel om uw rechten, verplichtingen en beschikbare beschermingen te begrijpen. Dit artikel geeft een overzicht van het juridische kader en de verzekeringsopties in dergelijke gevallen.

1. Het juridische kader voor elektrische steps

Elektrische steps, als lichte vervoersmiddelen, zijn onderworpen aan specifieke regels. Sinds 2019 heeft de Wegcode deze toestellen geclassificeerd onder de categorie “gemotoriseerde voortbewegingstoestellen”. Ze mogen rijden op fietspaden en, bij afwezigheid daarvan, op wegen waar de snelheidslimiet 50 km/u is.

Het gebruik van elektrische steps is onderworpen aan bepaalde regels:

  • Verbod op rijden op trottoirs (behalve in expliciet toegestane zones);
  • Snelheidslimiet van 25 km/u;
  • Verplichting voor de gebruiker om verzekerd te zijn, met name voor burgerlijke aansprakelijkheid.

De gevolgen van het niet naleven van deze regels kunnen aanzienlijk zijn, vooral in geval van een ongeval. Als er een overtreding wordt begaan, kan dit leiden tot gedeelde of uitgesloten aansprakelijkheid, of zelfs tot een vermindering van de vergoedingen.

2. Aansprakelijkheid bij een ongeval: wie is verantwoordelijk?

De vraag naar aansprakelijkheid bij een ongeval hangt af van verschillende factoren: de omstandigheden van het ongeval, de naleving van de verkeersregels en de aanwezigheid of afwezigheid van andere voertuigen.

  • Als de bestuurder van de step verantwoordelijk is: In geval van een ongeval veroorzaakt door de bestuurder van de step, zal deze doorgaans verantwoordelijk worden gehouden volgens de regels van de burgerlijke aansprakelijkheid. Dit betekent dat de verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid van de bestuurder de schade aan derden (materieel of lichamelijk) moet dekken.
  • Ongeval waarbij een andere partij betrokken is (voetganger, auto, fietser): De verantwoordelijkheid kan gedeeld zijn, vooral als de andere partij de verkeersregels niet heeft nageleefd. Bijvoorbeeld, een automobilist die een step aanrijdt op een zebrapad zal verantwoordelijk zijn voor de veroorzaakte schade.
  • Specifiek geval van voetgangers: Als een gebruiker van een step een voetganger verwondt, zal hij doorgaans verantwoordelijk zijn voor de schadevergoeding. Echter, in geval van fout van de voetganger (bijvoorbeeld onvoorzichtig oversteken), kan deze verantwoordelijkheid worden verminderd.

3. Welke verzekeringsdekking is beschikbaar?

De kwestie van verzekering is cruciaal in geval van een ongeval met een elektrische step. Volgens de Belgische wetgeving is burgerlijke aansprakelijkheid verplicht voor gemotoriseerde voertuigen, inclusief elektrische steps. Veel gebruikers zijn zich echter niet altijd bewust van de noodzaak om verzekerd te zijn.

  • Verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid (BA): Deze dekking is essentieel. Het vergoedt derden in geval van lichamelijke of materiële schade veroorzaakt door de bestuurder van de step. Als de gebruiker geen specifieke BA-verzekering voor zijn step heeft, kan hij in financiële moeilijkheden komen in geval van een ongeval.
  • Gezinsverzekering (of BA privéleven): Deze verzekering kan de schade dekken die door de gebruiker van een elektrische step wordt veroorzaakt, mits deze laatste niet wordt gebruikt voor beroepsdoeleinden. Het is daarom aan te raden om na te gaan of uw gezinsverzekering dit type schade dekt.
  • Vergoeding bij lichamelijk letsel: De stepgebruiker kan een individuele ongevallenverzekering afsluiten om zich te beschermen in geval van letsel. In geval van lichamelijke schade biedt deze verzekering een vergoeding, ongeacht de aansprakelijkheid voor het ongeval.

4. Onzekerheden en niet-gedekte risico’s

Ondanks de wetswijzigingen blijven er onzekerheden bestaan over de dekking van elektrische steps. Bijvoorbeeld, niet alle verzekeringen dekken schade veroorzaakt door elektrische toestellen met een snelheid onder 25 km/u, en soms is het voor slachtoffers moeilijk om volledige compensatie te krijgen, vooral als de bestuurder van de step niet verzekerd is.

Advies: Als gebruiker van een step wordt aangeraden om een geschikte verzekering af te sluiten, of zelfs een uitbreiding van uw woon- of gezinsverzekering, om uzelf te beschermen tegen mogelijke risico’s.

5. Juridische correspondentie en aanmaningen: gedekt door beroepsgeheim

Als u betrokken bent bij een geschil na een ongeval, is het belangrijk te weten dat de uitwisselingen tussen u en uw advocaat gedekt zijn door het beroepsgeheim. Dit omvat de brieven die naar tegenpartijen of verzekeringsmaatschappijen worden gestuurd. Daarom kan de inhoud van deze uitwisselingen niet openbaar worden gemaakt zonder schending van dit fundamentele principe, behalve met toestemming van alle partijen.

6. Wat te doen bij een ongeval met een step?

Als u slachtoffer of verantwoordelijk bent voor een ongeval met een elektrische step:

  • Neem de contactgegevens van de andere betrokken partijen.
  • Stel een minnelijke schikking op, zoals bij een klassiek ongeval (indien mogelijk).
  • Meld het ongeval zo snel mogelijk aan uw verzekeraar.
  • Raadpleeg een gespecialiseerde advocaat voor advies over hoe u uw rechten kunt beschermen en vergoed kunt worden.

Conclusie

Het gebruik van elektrische steps neemt snel toe, net als het aantal ongevallen dat ermee gepaard gaat. Het is daarom essentieel dat gebruikers hun verantwoordelijkheden begrijpen en goed verzekerd zijn. Of u nu bestuurder of slachtoffer bent, het is van cruciaal belang om uw rechten op het gebied van verkeersregels en verzekering te kennen om gecompliceerde situaties in geval van een ongeval te voorkomen.

Voor vragen of juridische bijstand over dit onderwerp, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Ik sta tot uw beschikking om u te helpen uw rechten en verplichtingen beter te begrijpen en u bij te staan in al uw procedures.